Miercuri, la mijlocul saptamanii lucrative va fi Ziua Sfantului Valentin, asociata intr-un mod cat se poate de evident, cu totul si cu totul justificat cu Ziua Indragostitilor.
Pe cale de consecinta, saptamana aceasta trebuie asociata in mod evident, cu totul si cu totul justificat cu Saptamana Indragostitilor.
Consecintele treneaza, dar indeajuns incat sa putem asocia acestei luni, cu doar 28 de zile (nedrept de putine pentru acest sentiment suprem … care este … dragostea, evident), supranumele oarecum evident si cat de cat justificat de Luna Indragostitilor.
Anul 2007, anul lui Eliade, un Eliade erotic si exotic care confera anului centenar nasterii sale un trend pronuntat si niste argumente si mai pronuntate pentru a-l numi, impingandu-l in evidenta si autojustificandu-se drept Anul Indragostitilor.

(Despre Eliade, Cioran si Noica – cei misogini, evident, in alta de-scriere)

Secolul si Mileniul sunt ale Indragostitilor, asta in cazul nefericit in care nu v-ati dat seama. Nu au trecut decat 6 ani si putin peste. 6 ani si epopeea dragostei e aproape plenara.

In afara contextului – E mai bine sa lingi unde ai scuipat sau sa iti inghiti scuipatul inainte de a-l izola in afara trupului tau ? – Raspunsul din afara cutiei care suna: “E mai bine sa nu scuipi” nu e plauzibil. Raspunsul corect e: “sa scuipi, sa lingi si sa si inghiti”. Niste indragostiti din context mi-au vandut pontul asta, cam scump, ce-i drept. Era si o indragostita, dar avea gura plina si nu a spus nimic. Pe cat de dragut, pe atat de diplomat din partea ei.

Imaginati-va “Un veac de dragoste in vremea dragostei”, un titlu care se autoevidentiaza si se autojustifica. Ar fi cea mai de succes carte din toate timpurile excluzand cea de-a 2-a glaciatiune si triasicul, cand avem informatii clare si fara putinta de tagada ca locuitorii acelor vremuri si acestor locuri nu dadeau banii pe prostii. Iar cei care au facut acest gest necugetat nu au supravietuit decat in cateva roci si pot fi datati doar cu carbon (si ala … radio-activ – cer scuze CNA-ului pentru publicitatea mascata).

Pe mine inceputul acestei zodii, a indragostitilor m-a prins cu ochii-n soare. Inca nu-mi revenisem dupa eclipsa. Iar cand mi-am revenit, am vazut o mare de oameni incolonata cu destinatia finala: Zeulove (chiar asa, zeulove – o fi vreun bar de fite). Era un ocean, totusi, desi am incercat sa incolonez oceanul si nu am reusit. Hmmm, trebuie sa fi fost o mare, atunci.
In fine, mirarea mi-a fost profesiune de credinta pentru ceva vreme. Sa vezi atatia oameni incolonati intr-o mare si mergand in aceasi directie spre zeulove ? Si toti cu ochii inchisi. Un ochi treaz ar fi realizat holiudianismul situatiei.
Preiau o idee de la un exeget, dar desfac dualismul comparatiei.
Un singur om cu ochii deschisi, cu ochii de un albastru deschis, ochi umili si demni, tristi si veseli, inlacrimati de icoana si strapungatori de icoana, ochi care iubesc libertatea, ochi care nu inteleg ce este dragostea, buni, dar care te ingheata pana la cer inota impotriva curentului. Curent generat de o mare de oameni cu ochii inchisi, ochi de un negru intunecat, ochi duri si aroganti, tristi si veseli, inlacrimati de bani si strapungatori de icoana, ochi care nu se tem, violenti, inghetati in pamant.

Cine crede ca acesta a fost un eseu despre dragoste greseste din nou. Ce ? Vreti sa spuneti ca nu ati mai facut greseli ? Sunteti oameni, deci … supusi greselii.
Acesta este un eseu despre nimic.
Se adreseaza tutoror celor cu ochii deschisi.

Intrebare la Radio Erevan: Dragostea este nimic ?
Raspuns la Radio Hidro-gen: Inotati impotriva curentului si veti afla.

3 thoughts on “Ziua Indragostitilor – zeulove”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *