Încep articolul de azi cu vorbele unui mare clasic (dar din ce în ce mai mic romantic) a cărui identitate refuz cu obstinație să o dezvălui.

”Totuși, pentru ca așteptarea să fie cât de cât incitantă, propun americanilor, rușilor și francezilor să mai vândă niște armament tuturor beligeranților din zona de conflict, pentru că este un mecanism testat și verificat de a te îmbogăți de pe urma morții altora.

Când morții sunt ai tăi, pretinzi că nu înțelegi situația și îi ataci pe cei cărora le-ai oferit arme și bani în tot acest timp. Cum? Le-ai oferit și bani? Păi petrolul ăla extras cui crezi că îl vinde ISIS-ul? La un preț modic, evident.”

Consider că subiectul vânzării armamentului a fost acoperit satisfăcător de ”misteriosul anonim”, dar tot nu am aflat de unde are ISIS bani, sau mai bine zis cui vinde petrolul. Dacă nu am făcut geografia la seral, știm măcar orientativ care sunt vecinii Siriei. Nu e nici un păcat să faci geografia la seral, așa că și pentru acești cetățeni onorabili există o soluție: hărțile.

ISISMap

Siria are 6 vecini: Turcia în nord, Irak în est și sud-est, Iordania în sud, Israel (prin înălțimile Golan) și Liban în sud-vest și Marea Mediterană în vest. ISIS ocupă porțiuni întinse în nord-estul Siriei și în nordul Irakului, având în vecinătate Turcia și Iranul. Evident, ISIS ar putea vinde petrolul pe care îl extrage și Irakului, chiar dacă din punct de vedere declarativ luptă împotriva armatelor acestui stat, la fel cum luptă și împotriva armatelor siriene.

Rușii afirmă că turcii sunt cei care cumpără petrol de la ISIS, iar de aici ar avea Daesh-ul bani pentru arme, mâncare și echipamente militare. Ar trebui să fii ușor retardat pentru a-i crede pe ruși fără să cercetezi cu atenție realitățile și evidențele, așa că eu am cercetat.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves

În link-ul de mai sus putem vedea un tabel (ordonat descrescător) al țărilor după rezervele de petrol deținute. Iran e pe locul 4 la nivel mondial, Irak e pe locul 5 la nivel mondial. Turcia, celălalt vecin al ISIS-ului este pe locul 57.

Concluzia o puteți trage și singuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *