Dacă aș fi pentru o zi președintele acestei țări, m-aș duce în Rusia să parafez cu Vladimir Putin Romanian Stream-ul.

Evident, i-aș lua cu mine și pe șefii de la Romgaz (cel mai mare extractor de hidrocarburi și cel mai mare producător de gaze naturale din România) pe care i-aș bagă într-o cameră aerisită alături de șefii Gazprom (cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume).

Romanian Stream ar fi numele unui proiect de anvergură care constă în construirea unei conducte de gaz între Rusia și vestul Europei, care să treacă prin țara noastră. În jur de 200 de kilometri de conductă ar fi pe sub Marea Neagră, adică distanța dintre Crimeea și Dobrogea.

În ”contrapartidă” avem cei peste 900 de kilometri, distanța submarină dintre Soci și Varna, în cazul proiectului South Stream. Despre conducta prin Turcia nu prea mai poate fi vorba acum, din motive de Suhoi 24, iar cu proiectul baltic exclusivist între Germania și Rusia noi nu avem treabă. Ar mai fi proiectul eșuat Nabuco, deoarece Donosor e de mult oale și ulcele.

Așadar, am putea profita de conjunctura asta externă pentru a le prezenta rușilor un proiect mai ieftin, deci mai avantajos pentru ei. Având o conductă pe teritoriul nostru, am deține o monedă de schimb mai puternică, atât la taxa de tranzit cât și la prețul agentului termic în sezonul rece, deci avantajul ar f reciproc.

Președintele Dumei de Stat, adică al 3-lea om din Rusia a venit și s-a întâlnit cu Președintele Senatului, adică al 2-lea om din statul nostru. Hai să mergem cu întâlnirile oamenilor din stat la nivelul 1 la 1.

Crimeea

Nu mă deranjează câtuși de puțin faptul că unii mă numesc tovarăș sau rusofil. Ar putea foarte bine să mă numească homosexual sau fumător. Cum mă numesc ei e doar problema lor, nu a mea.

Nu ratați mâine duma, nu de stat, ci de duminică. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *