DanGhitaPost
Dan Ghiță nu ar fi primul care mă șterge din lista de fakelook după un comentariu ”inspirat” făcut de mine. Au mai fost câțiva cetățeni de-a dreptul onorabili înaintea lui, dintre care aș dori să îl menționez doar pe marele și unicul umorist Eftimie, zis și Murgu. Este, ca și CTP, un om care se pricepe la toate, de la decorațiile și epoleții lui Oprea la Pif et Hercule.
Așadar, mă încăpățânez să îi spun lui Dan Ghiță că C.T.P. știe mai multă cinematografie decât își imaginează el. Și nu o spun din auzite, o spun din vorbite cu jurnalistul și din văzut de film alături de marele tenisman. Întâmplător sau nu, are și un doctorat în cinematografie… și încă nu l-a acuzat nimeni de plagiat.
O fi varianta retardată a lui C3PO, o fi un plăvan, o fi ”paralel” cu seria Star Wars, o fi mic, nu o fi înțeles mare lucru din seria Star Wars sau toate astea la un loc. Eu unul cred că C.T.P. nu vorbește în necunoștință de cauză când alege să comenteze pe marginea sau în interiorul unui subiect, de orice fel și de orice culoare.
Ceea ce eu nu înțeleg în nici un fel și de nici o culoare este de ce un om se simte ofensat de gusturile și opiniile altui om? Lui Dan Ghiță îi place Star Wars. Bravo lui. Lui Cristian Tudor Popescu nu îi place Star Wars. Bravo și lui. Unul își manifestă verbal și scris simpatia pentru film, altul își manifestă verbal și scris antipatia pentru film. De ce trebuie ca ție, cu pasiuni puternice pentru ceva, să îți pese și să fii enervat de altă persoană, care nu are aceleași pasiuni ca și tine? E normal, în tine trezește anumite trăiri, amintiri, energii; pentru celălalt sunt doar niște bezmetici care o ard Jedi style cu niște săbii ilogice fizic.
De exemplu, mie îmi place foarte mult muzica disco a anilor 80 și eurodance-ul anilor 90: Modern Talking, Ace of Base, Bad Boys Blue, Solid Base, C.C.Catch a.k.a. C.aroline C.atherine Muller, DJ Bobo, ca să amintesc doar câțiva. Majoritatea oamenilor o consideră o muzică simpluță, fără mari veleități ce țin de virtuozitatea instrumentală sau fără cine știe ce profunzime a mesajului și paradoxul e că înclin să le dau dreptate. Pentru mine, însă, e mult mai mult decât atât și poate voi povesti cândva mai pe îndelete episoade din copilăria mea cu magnetofonul cehoslovac Tesla, cu casetofonul cu cap reglabil al lui Dorin Lazăr sau cu habarnismul meu englezesc.
Dar știți ce? Orice ar spune oricine și orice părere nasoală sau bună ar avea despre genul ăsta de muzică, mie tot îmi va plăcea și eu tot nu mă voi supăra. As simple as this can be. Acesta este atributul unei societăți civilizate care înțelege ce înseamnă libertatea de opinie.
P.S. Ascultatul oricărui gen de muzică cu membrana spartă la peste 200 dB sau fumatul în mufarina altuia se încadrează la alte atribute ale societății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *