Socrate a dictat, Platon a adnotat, Marx a teoretizat, Einstein a postulat, Ponta a plagiat, Osho a mistificat și Lorin Fortuna a intuit mistificarea lui Osho. Concluzia? Poporul este suveran și are întotdeauna dreptate.

  1. Dragnea, personajul politic cu cele mai mari șanse să fie numit prim-ministru la iarnă, de ce a fost condamnat? Pentru celebrul referendum din 2012 în care a sculat și morții din morminte ca să-i înscrie pe liste și să-i trimită la vot, acel referendum care a învrăjbit românii mai mult ca orice altă gogomănie politică din perioada noastră postrevoluționară? Adică unii care stăteau la plajă și își umflau burdihanul cu bere îi luau la mișto pe ăia care mergeau să voteze (pro sau) contra rămânerii lui Băsescu la Cotroceni, iar acum tot ăia care nu votau atunci ne spun să mergem acum la vot.
  2. Trebuie legiferat bunul simț, pe care nici chiar Antonie Iorgovan nu s-a gândit să îl introducă în Constituție; adică să fie o normă juridică în toate legile în care să se prevadă expres că dacă ești condamnat definitiv (aproape nici nu contează pentru ce) nu poți fi ales într-o funcție publică (să zicem pe timp de 10 ani, ca să nu excludem șansa reabilitării). Logica e foarte simplă: nu e sănătos să mandatezi pe cineva să legifereze, să aplice sau să vegheze la respectarea legii dacă acel cineva tocmai ți-a demonstrat că nu e în stare sau că nu dă 2 bani pe această lege.
  3. Dacă vei fi de partea majorității câștigătoare la vot te vei simți parte integrantă și te vei încolona integrant și regulamentar în această națiune română, cu multe particularități, interesante și intrigante deopotrivă. Dacă nu, îți vei accepta cu demnitate statutul de disident și vei dezvolta un sentiment din ce în ce mai pronunțat de lehamite față de semenii tăi care bagă votul în urnă cum bagă vita botul în iesle. Sau vei pleca din țară, ca să cunoști mai bine și alte popoare.

Dacă poporul român vrea un premier penal, poporul român va avea un premier penal. Este corect și logic să fie așa pentru că poporul este suveran și are întotdeauna dreptate.


Toate aceste nuanțe au putut fi sesizate de orice om cu o preocupare civică și o inteligență mediocre spre decente în cadrul emisiunii Avocatul Diavolului de la EuropaFM, unde CTP făcea și o paralelă interesantă între legătura indisolubilă dintre soț și soție, la nivel micro și cetățean și stat, la nivel macro.

Să presupunem că sunteți un bărbat căsătorit care își iubește soția, iar soția voastră, cea pe care o iubiți, este condamnată pentru că a săvârșit o infracțiune. Întrebarea este: ce faceți? Divorțați de ea pentru că între timp a devenit infractoare sau o iubiți în continuare pe principiul Love Conquers All?

Pe tema asta se poate discuta extrem de generos, dar voi lăsa noțiuni ca iubire, idei, semeni, popor, poveste, principii, legi, conștiință individuală sau colectivă pe altă zi de vineri.


Apropo de EuropaFM, asta a fost prima melodie pe care am ascultat-o la noul post de radio, acum mai bine de 16 ani, în timp ce mă plimbam voios pe plaiurile bucovinene încercând să le vând localnicilor și turiștilor berea Carlsberg, Tuborg și Guinness la un preț cât mai corect.

P.S. Titlul articolului și conținutul acestuia au (doar) o legătură periferică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *