Cum era de așteptat, deși călugării budiști ar spune că mai degrabă aștepți iarba să crească decât să îl aștepți pe Klaus Iohannis glăsuind, actualul președinte al României și viitorul președinte al Consiliului European (suuure… NOT) a spus cu subiect subînțeles și predicat înțeles că (el) nu o va revoca din funcție pe șefa DNA. Cică nu l-au convins argumentele lui Tudorel Toader, Ministrul Justiției, care acum aproape 2 luni spunea că declanșează procedura de revocare a doamnei procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din cauza unor ”acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”. Pe traseul acestei proceduri s-au mai interpus și cei de la Consiliul Superior al Magistraturii, mai exact secția de procurori (amănunt foarte important), care au dat un aviz negativ (consultativ) mazilirii unuia de-al lor. Oricum vor fi măsluite și aruncate zarurile, cert este că în maxim 1 an de zile vom afla deznodământul acestei telenovele și asta nu pentru că aș fi eu vreun mare analist sau pentru că ar fi Curtea Constituțională a României mai lentă în luarea deciziilor chiar decât herr president, ci că peste 1 an îi expiră ultimul mandat legal doamnei Laura Codruța Kovesi. Fie-i dosarele de corupție ușoare și imprescriptibile.

Știu, am tratat destul de laconic și ușor hazliu știrea de mai sus, dar am avut grijă să ofer cât de cât un background subiectului și am enumerat funcții, nume, instituții și chiar un citat, elemente cheie în orice știre care se respectă și care îl face pe jurnalistul-autor să își merite respectul.

De fapt eu începusem să scriu azi despre un vechi/nou tip de știre, știrea pe surse, acest simulacru jurnalistic de zile mari și oameni mici. Un exemplu elocvent îl putem vedea la exponenții jurnalismului anchetativo-investigativ, domnii Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă, care o ard rafinat și independent și oferă dume de mare angajament mediatic. Nici măcar acest lucru nu ar fi cel mai trist, ci faptul că foarte mulți oameni distribuie aceste știri pe surse. De exemplu, ”știrea” de mai jos a fost distribuită, pe lângă destui trepăduși de la mine din listă, de însuși mărețul Moise Guran (ce-i drept cu comentariul ”Păi… M-aș mira”), om influent urmărit de aproape 300.000 de utilizatori fakelook și evident că s-a propagat cu viteza luminii în toate mințile întunecate, făcând foarte mulți oameni să își frece mâinile de bucurie fără să știe nici măcar din ce cauză.

După care, pe site-ul celor de la g4media.ro știrea vieții și-a tristeții a început să sufere modificări din 15 în 15 minute.

Mai întâi a apărut UPDATE1 care explică și confirmă cele spuse de misterioasele surse. ”Viorica Dăncilă ar vrea să revină la Parlamentul European. Ea vrea să se retragă din fruntea Guvernului pentru că Liviu Dragnea face presiuni asupra ei să adopte o ordonanță de urgență pe justiție, dar Dăncilă ar ezita să facă această mișcare din cauza consecințelor politice la nivel internațional.

După care vine UPDATE2, care îi dă cu sapa în cap UPDATE-ului 1; dar nu așa, duios, ci fix în moalele capului, cum i-a dat George Bulbuc lui Ion al Glanetașului. Măcar aici oamenii precizează sursa. 😉 ”Întrebată de jurnalişti dacă îşi va da demisia din funcţia de premier, Viorica Dăncilă a spus: “Nici vorbă de aşa ceva” (sursa: Agerpres).

Mai trece puțin și vine UPDATE3, care confirmă UPDATE2 și chiar ia puțin la mișto UPDATE1: ”Liviu Dragnea a negat luni, înaintea şedintei Comitetului Executiv al PSD, că Viorica Dăncilă ar demisiona. Întrebat dacă aceasta rămâne premier până în anul 2020 (pronunţat de report Douăzeci – douăzeci), Dragnea a spus “Da, cel puţin!”.

Deja la UPDATE4 și UPDATE5, care nici nu prea mai au legătură cu ”știrea” inițială, se modifică și titlul, iar docila Dăncilă nu ”ar vrea să demisioneze”, ci ”ar amenința cu demisia”.

În final, după vreo câteva ore în care articolul suferă tot felul de deformări plastice și elastice, apar și 2 paranteze între care e scris sfios (Articol actualizat). TITLUL acestuia, chiar și după modificare, RĂMÂNE LA FEL DE CRETIN și se încadrează perfect în ceea ce se numește FAKE NEWS, făcându-i pe cei care oricum nu citesc știrea ci doar titlul să își frece în continuare mâinile fără să știe în continuare de ce.


 

SURSE: Viorica Dăncilă ar amenința cu demisia din cauză că Liviu Dragnea vrea OUG pe Justiţie

OUG pe Justiție care apare în titlul știrii pe surse cică ar trebui să îl salveze pe Dragnea de pârnaie, el fiind implicat în mai multe dosare și suspectat de o grămadă de infracțiuni, de la abuz în serviciu la evaziune fiscală. În legătură cu aceste procese, de aproape 2 ani aud de la diverși ciurli-burli ipoteza distribuită de alți ciurli-burli cum că al 2-lea dosar al lui Dragnea se apropie de final și că de aia e el disperat și că face și drege și schimbă miniștri și prim-miniștri și președinți și directori de multinaționale și mamă, ce îngrijorat și disperat e el. Vi se pare Dragnea un tip îngrijorat și disperat? Mie nu mi se pare chiar deloc. Când va fi cu adevărat astfel, eu zic că o va lua pe urmele Udrei, a lui Ghiță sau a lui Mazăre. În fond și la urma urmei, Brazilia este o țară mare.

Pe final vreau să vă mai dau un exemplu de știre pe surse proaste și nici măcar nu o să mă obosesc explicând de ce a scoate Ministerul Justiției din circuitul avizării ordonanțelor de urgență este aproape același lucru cu a scoate parlamentul din circuitul avizării legilor. Iar astea deja nu mai sunt surse proaste, ci sunt persoane proaste care pretind a avea surse.

SURSE PSD intenționează să scoată Ministerul Justiției din circuitul avizarii OUG

Concluzia poate fi și una ceva mai subtilă ce are legătură cu manipularea noastră cea de toate zilele. Manipularea cea mai eficientă este cea care îți livrează informațiile pe care tu îți dorești deja să le crezi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *